lunes, 1 de noviembre de 2010

RASCACÚS (Ruscus aculeatus)

E para rascar. sexan cús, mans, pés e non digamos as calvorotas (coma a miña), non está mal preparada: mirada as espiñas en que rematan esas "follas" que non son follas, son falsas follas, cladodios ou "filoclados": en realidade son tallos transformados, por iso a flor e, delas, o froito, péndelle desas falsas follas (se fosen follas verdadeiras, non darían flores, claro). Tamén teñen tallos normáis, redondiños.
Tódalas partes verdes fan a fotosíntesis, ou sexa, tódala planta, agás as flores!!, que están transformadas en unhas escamiñas na base dos cladodios e cáenlle axiña


¡Os froitos valen para comer coma aperitivo!!! (e coma adorno navideño)
E agora entérome de que a súa raiz e "follas" teñen propiedades antiinflamatorias e vasoconsctrictores, en aplicación externa.
Como son lambeteiro, mañá as probo ·de "entrante"
E coma teño varices, probaréi o tratamento, amodiño e con coidado de non rascalas e que sexa peor o remedio.
Ah!, disque tamén se chama XILBARBEIRA, non me preguntedes por qué, pero é bonito nome ¿non si?
E disque en algures chámanlle AZOUTACRISTOS, e ninguén preguntará por qué, pero tamén che é bonito nome. (e xilbarba, e picanceira...)
p.d.: En la wikipedia veñen estes nomes casteláns: acebillo, acebo menor, acebo pequeño, achibarba, albernera, argallúa, arrayán, arrayán morisco, arrayán salvaje, arrayán silvestre, arriján brusco, bruco, brujo, brusay, brusco, brusco con aguijones, bruso, bucharreta , capio, capios, carrasco, carrasquilla, cegueras, chubarba, chumbarba, chumbarda, churbarba, chusbarba, cornicabra, escobina, escobizo, garapincho, garceran, gatzeran, gibalbeira, gilbarbera, hierba de los ratones, hoja de palma, jusbarba, jusbarda, lapiceros, mesquita, mirto de los judíos, orusco, palmas, pequeño acebo, ramo de las guindas, rascacú, rusco, ruscus, sardonera, sardonilla, vara de San José, varita de San José, verdenace, yusbarba, zaquemí, zaquenú.

3 comentarios:

  1. el más tonto de los primates2 de noviembre de 2010, 17:50

    Querido Maestro.Yo la conozco también por Xibadeira,este nombre se lo dan en la zona de Roo y supongo que tiene relación con el uso que le daban hace años los pescadores de la zona,la introducian en las nasas para pescar Chopos(Xibas,jibias),las mamás chopo se sienten atraidas por los frutos que confunden con huevos de otras mamás chopo y entran en las nasas para depositar su descendencia.Esta forma de pesca artesanal era sin duda incluso beneficiosa,ya que los pescadores devolvian los huevos al mar para que eclosionasen,sin afectar asi al ciclo natural de la especie.

    ResponderEliminar
  2. Estaba yo,querido primate, reprochándome no haber mencionado tan interesante aplicación de esta curiosa, bonita y pinchosa plantita, y ya pensaba en hacer un añadido, cuando me encuentro con que ya tu has subsanado la omisión, ampliando además la información con la explicación, que no se me había ocurrido a mi, del nombre de "xibadeira", del que es seguro deriva el de "xilbarbeira", por deformación. La explicación del nombre se entenderá mejor si aclaramos que en galego a la jibia o chopo se le llama "XIBIA".
    Graciñas.

    ResponderEliminar
  3. En mi pueblo, Xàbia, le llaman "brusc" y era frecuente. Ahora con el desarrollismo turístico casi ha desaparecido, sólo se le encuentra en el Parque Natural del Montgó. Es una de las plantas que más me gustan.

    ResponderEliminar