miércoles, 10 de noviembre de 2010

ANADAMOS ÁS MONTEIRAS



¿A qué andades, oh?
-Andamos ás monteiras!
-¿E comedelas?
¡E logo! Pra iso as collemos
-Pois polo monte hai moitas neste tempo
-Si, pero déixaas estar, que non todas se comen. Hainas que coñecer, que algunhas sonche tóxicas
-Eu nunca as comin. Nin penso. Pero coma esa que tés na man, hai moitas no herbal.
-Pois se son coma esta...
-Non, non,eu nas quero, vinde vós por elas.
-Pois imos aló.

LEPIOTA PROCERA (pan de cóbrega)

-Grande e alta . De nova é coma un mazo de toca-lo bombo, que despois se abrirá circularmente. Os vellos parecen parasoles e vense de lonxe.


SOMBREIRO de ata 35 cm.


-con escamas marróns que van desaparecendo, e o centro sempre pardo, saínte e redondeado (este “mamelón” central é a única parte lisa


Debaixo do sombreiro hai moitas LÁMINAS grandes dispostas coma os raios dunha roda, desiguais e LIBRES (=non chegan ó pé). Brancas pero de vellas vanse escurecendo e manchándose.

A ESPORADA que arrían é branca.



O PÉ é moi alto, moi fibroso ao partir, coa superficie ATIGRADA DE BANDAS MARRÓNS e coa base ancha formando coma un bulbo algodonoso.

Rodeando ao pé hai un ANEL DOBRE QUE SE PODE MOVER DE SITIO COA MAN, porque NON ESTA PEGADO AO PÉ.

A nós como máis nos gusta cociñalas é á prancha, con bastante "lume", pero sen queimalas. Un pouco de aceite e sal e aó prato.


4 comentarios:

  1. Yo fui por setas esta semana, ¡ay qué buenas estaban! espero que las que recojas sean tan ricas.
    Salu2

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  2. ¡Cuidado Amado! Una equivocación y perdemos este interesante blog. Por aquí no hay muchas comestibles. Ya sabes, la falta de humedad. Esa lepiota es una preciosidad.

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  3. Las lepiotas están riquísimas, JC. Pero llevo tantas, que tengo ganas de cambiar de menú, a ver cuando encuentro níscalos en cantidad, que se están retrsando por estos pagos.
    Gracias por la advertencia, Pepe, que buena falta me hace seguirla, que estoy hecho un imprudente: el otro día probé con unos Boletus erythropus, mezclandolos con otros boletos, que son sabrosos y de agradable aroma, aunque su consistencia blanducha no los hace apatecibles para muchos. Como esoty aquí, es que no los confundí con otros boletos tóxicos muy parecidos. Extremaré el cuidado.

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  4. Declaro abiertas las jornadas micologicas interblogs... interesados pasarse por: http://paseandoporlaalcarria.blogspot.com/2010/11/jornadas-micologicas-interblogs.html además de por aquí.
    Por cierto tengo un compañero que se iba a preparar una ensalada de Ramarias adornadas de Aegueritas, vaya usted a saber...
    Saludos

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